Residentie Betferkerke
De naam Betferkerke is een verwijzing naar de plaatsnaam van de vroegere Sint-Adriesabdij die op het grondgebied van het woonzorgcentrum was gehuisvest.
In de geschiedschrijving vinden we volgend verhaal :
De stichting van de Sint-Andriesabdij staat in verband met het epos van de eerste kruistocht. Paus Urbanus II riep op tot de eerste kruistocht. De graaf van Vlaanderen, Robrecht II van Jeruzalem, beantwoordde dat appel en werd daarbij ongetwijfeld vergezeld door Tancmar van Straeten. Aan het einde van de elfde eeuw bezat de rijke en machtige leenheer, Tancmar van Straeten, een heerlijkheid die zich uitstrekte over de huidige gemeenten Sint-Andries en Varsenare: de heerlijkheid van Straeten. In 1098 bereikten de kruisvaarders Antiochië. Daar werden zij bestormd door een Turks hulpleger. De kruisvaarders waren ten einde raad. Niets kon hen nog redden, behalve een mirakel. En … het wonder geschiedde.
Een Provençaalse broeder beweerde dat hij in een droom Sint-Andreas had gezien. Die openbaarde hem de plaats waar zich de lans bevond waarmee de zijde van Christus doorstoken was. Men vond inderdaad een verroeste speerpunt en dat volstond om de belegerden aan te zetten tot een laatste inspanning om het beleg te breken, wat hun lukte. Het is tijdens dat beleg dat de graaf van Vlaanderen een plechtige belofte had gedaan. Hij zou op zijn grondgebied een klooster stichten gewijd aan de apostel Andreas. Hij vroeg zijn vrouw het nodige te doen om zijn gelofte te realiseren op het domein van Tancmar van Straeten. Tancmar dacht hierbij de abdij te plaatsen bij de kerk Sint-Anna-ter-Straeten, ook genoemd “Betferkerke”. Na het akkoord met de bisschop van Noyon-Doornik vertrouwde de graaf het nieuwe klooster toe aan de benedictijnenabdij van AFFLIGEM.